Filozófiánk

2014. július 29., kedd

Előkelők gyűlése

"Az úr a pokolban is úr"

Amikor 1945 májusában az amerikai hadsereg - valóban - felszabadította Mauthausent, a katonákkal érkező operatőr bizonyára meghökkenve vette észre, hogy milyen illusztris társaságba keveredett.Feltehetően némi segédlettel, de nagyon jó érzékkel választotta ki a fontos személyeket, akik közül mindössze Franz Halder tábornok volt az egyedüli nem arisztokrata. 
A Criticalpast.com-ról elérhető film magyarázó szövegében jórészt csak a német  arisztokrácia tagjai vannak megnevezve, azonban magyar szemmel felismerünk jópár olyan személyiséget, akiket a március 19-i német megszállás után tartóztatott le a Gestapo, vagy az október 15-i nyilas puccs után kerültek Mauthausenbe.


dr. nagykállói és érsemjéni Kállay Miklós, volt miniszterlnök paroláz az amerikaiakkal.Az éles szeműek már itt is felfedezhetnek néhány ismert magyar politikust; itt csak a később közelről nem fotózott dr. Hlatky Endre államtitkárt említjük meg, bal oldalon az első szakállas alak.Ő olvastatta be 1944. október 15-én a kormányzói proklamációt.


dr. Hlatky Endre Beöthy Lídia bemondónővel.
Az államtitkár zeneszerzőnek sem volt utolsó : Az én falumban nincsenek virágok - dr. Hlatky Endre szerzeménye. László Imrét maga a szerző kíséri.


Balra Kánya Kálmán volt külügyminiszter, jobbra báró Schell Péter volt belügyminiszter
.Kánya Kálmán 1869-ben született. A Monarchiában megszokott diplomatakarrier után 1925-33 között berlini követ, majd külügyminiszter. Az ő külügyminisztersége alatt kerül vissza a Felvidék déli része Magyarországhoz.
Szinte minden forrás szerint 1945. február 28-án halt (volna) meg Budapesten - hogy nem így történt, a változó múltra ez a mellékelt filmkocka is élő példa.


Kánya Kálmán kinevezésekor. Részlet a Magyar Világhíradó 470-es számábólBáró Schell Péter, a Lakatos-kormány belügyminisztere, aki pár napig töltötte be hivatalát. A báró 1898-ban született és 1974-ben halt meg az Egyesült Államokban.


dr. nagykállói és érsemjéni Kállay Miklós, magyar miniszterelnök 1942 és 1944 márciusa között. A német megszállás után a török követségre menekült, amely novemberben kénytelen volt kiadni őt a németeknek. Mauthausenbe került, az ott látható kegyetlenségekről részletesen írt emlékirataiban. Szintén az Egyesült Államokban halt meg 1967-ben, nyolcvan éves korában.

A miniszterelnöki protokollfotóifj. vitéz nagybányai Horthy Miklós, a kormányzó fia. 1907-ben született Polában. Fiatalkorában a magakorabeli aranyifjak könnyelmű életét élte, rendszeres látogatója volt a különböző bároknak, partyknak. Súlyos balesetet szenved, lovaspóló közben a ló megtapossa a fején és a mellkasán. 1939-től brazíliai követ, István bátyja halála után apja hazarendeli. 1944. október 15-én reggel a Mickey Mouse-akció keretében elrabolják és Mauthausenbe szállítják. Ezen a filmen ugyanazt az öltönyt viseli, amiben elrabolták. 1993-ban hunyt el Portugáliában.

 

ifj. Horthy Miklós. Burján László festménye a kenderesi Tengerészeti Múzeumban.

E filmen szereplő magyar arisztokrata politikusok közül életükben többé senki nem tette a lábát magyar földre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése