Filozófiánk

2016. január 22., péntek

Kánya Kálmán halála - ?

Noha úgy tűnik, a hasonlóságon alapuló tévedés Thyssen és Kánya Kálmán között megoldódott, azonban a történet talán így még izgalmasabb. Mi történt Kánya Kálmánnal 1944-45 fordulóján?


Kánya Kálmán a Garabonciás ősbemutatóján.  Magyar Világhíradó 993

A mostanság elfogadott történet igencsak hézagos és valószínűtlen. A következő pontokból áll :
  • 1944. október 15. után pontosan ismeretlen időben a nyilasok/németek letartóztatják
  • Sopronkőhidára kerül, itt százszázalékosan megbízható tanúk - Kállay Miklós, Jávor Pál, nagybaconi Nagy Vilmos, Vattay Antal - mind egyértelműen bizonyítanak.
  • Az egészségi állapotára való tekintettel a nyilasok szabadon bocsájtják.
  • Sok, hitelesíthetetlen visszaemlékezés szerint a Sziklakórházban, Budapest I. kerületében ápolják.
  • 1945. május 16-án, a budapesti I. kerülteti anyakönyvben február 28-i dátummal, a Sziklakórház címével bejegyzik elhunytát, "szívizomelfajulás" -ban - ez a kor általánosan használt, semmitmondó haláloka. Például a tiszazugi tömegmérgezés legtöbb áldozata is így szerepel az anyakönyvekben.
Számunkra ez a történet nem életszerű, egyszerűen annyi illogikus és a kor ismert viszonyait figyelembe véve lehetetlen emberi és történeti elem van benne, hogy mindenképp vizsgálatra szorul. Lássuk, mik ezek az elemek. A vizsgálódásban nagyon sokat segít beosztottja, Hóry András Bukaresttől Varsóig című kötete, amelyben sok oldalon foglalkozik egykori főnökével.


 Hóry András és Kánya Kálmán, 1934. Magyar Világhíradó 565




  • Kánya Kálmán vesebetegségben szenvedett, Hóry szerint hasonlóan Gömbös Gyulához (aki azonban valószínűleg túlzott alkoholfogyasztás miatt lett beteg). Szakember tudná megmondani, hogy milyen sebességgel romolhat ilyen beteg állapota, azonban egy tény: az 1944. szeptember 10-i titkos tanácskozáson Kánya résztvesz, és erélyesen követeli a fegyverszünetet. Három hónappal később már súlyos állapotban kell lennie, mint láttuk korábban, Kállay Miklós december 2. után még Sopronkőhidán találja.
  • Kánya 1869-ben, Sopronban született. Nagyon nagy vagyont szerzett, volt háza Sopronban, saját villája Balatonalmádiban, bérelt villá(i) Budán.




  • Számunkra tökéletesen értelmetlennek tűnő döntés lenne  a legrosszabbat választani, a szó szoros értelmében ötpercre lévő szülőváros és az akkori fronthelyzetet figyeleme véve könnyen megközelíthető Balatonalmádi helyett Budára igyekezni, ahol épp milliós hadseregek készülnek egymásnak feszülni. Mint ismert, Hitler 1944.december 4-én fogadja Szálasit, és e találkozón kizárja, hogy Budapest nyílt város legyen. Ezek után aki tud, elmenekül a városból, például a naplóját 1944-ben is író Zimándi Pius.


  • Hogyan jut be a városba? Kánya a legismertebb politikusok közé tartozott, a revíziós sikerek miatt országszerte ismert lett. Nehezen képzelhető el akár a német, akár  szovjet katonaság részéről hogy nem ismerik fel, ha felismerik, hogyan jut be a városba? (Mindezt félholtan?) Bethlen Istvánt azonnal letartóztatták a szovjet katonai hatóságok, mihelyt megtudták, hol van.
  • Hogyan került a holttetem Sopronba? Kánya Kálmán sírja a  soproni Régi Szent Mihály temető VI. fal 19-20. helyén található védett sír. Hogyan, milyen körülmények között került volna vissza Budáról szülővárosába, amelynek környékén még a halála után bőven, április környékén is harcok folytak? Kánya agglegény volt, Hóry szerint a szintén élemedettebb korú von Richthofen bárónővel tartott kapcsolatot. A bárónő vállalta volna ezt a kockázatot?
  • 1 megjegyzés:

    1. Tisztelt Deák Tamás,

      Többek nevében is köszönöm a Kánya Kálmánnal foglalkozó blogposztját, és ezzel kapcsolatban szeretnék megosztani egy apró információt.

      "Kánya 1869-ben, Sopronban született. Nagyon nagy vagyont szerzett, volt háza Sopronban, saját villája Balatonalmádiban, bérelt villá(i) Budán.”

      Mivel én épp egy ilyen villában lakok, azon belül is Kánya lakásában, legjobb tudomásom szerint Ő itt élt a XII.kerületben, 1937-től. Amennyiben információim helyesek ezt nem cupán bérelte, hanem az ővé is volt, sőt az építtető is ő volt, talán ennek is köszönhető a kovácsoltvas korlátokon többször is felbukkanó kánya.

      Az mindenesetre biztos hogy a legalsó szinten ő lakott, felette a garázs melett a soför, a legfelső szinten a személyzet, és a középső szintet nem tudni biztosan.

      az érintett ház:
      https://goo.gl/photos/Rj9QP1MRXQMXB23E7

      Üdvözlettel: Vörös Gábor

      VálaszTörlés