Filozófiánk

2013. május 9., csütörtök

Lengyel katonák filmen

1940 januárjában már csak két filmhíradóban szerepeltek egy-egy alkalommal lengyel egyenruhába öltözött lengyel katonák.
 
Journal de Guerre, 15. szám, 1940 január 13.


Magyar világhíradó, 829. szám, 1940 január

1940 előtt készült olyan beállítású felvétel a lengyel hadsereg főparancsnokáról, Edward Rydz-Smiglyről, amely egy hasonló másik felvételen, egy másik filmből vált ismertté 1941-ben.


Edward Rydz-Smigly a nemrég Lengyelországhoz visszacsatolt Zaolzie-ben élő lengyel gyerekeket fogad Varsóban. Háttérben a Szász Palota.  Polska Agenczyja Telegraficzna heti híradója.
1939. május

Edward Rydz-Smigly alakja a Heimkehr című filmben, egy fiktív filmhíradóban, amit - megdöbbentő cinizmussal - a lengyel függetlenség 20. évfordulós ünnepségeiről készült felvételekből vágtak össze jórészt.
A Heimkehr  forgatásának időpontjában, a német Titkos Államrendőrség legkeresettebb személyeinek toplistáján szereplő marsall Budapesten, a Margit körúton rejtőzködött.
 

 
 Margit körút 4.


Margit körút 6.

A marsall a róla szóló film szerint a 6. szám alatt lakott. De akkor miért a 4. szám ablakában van a lengyel zászló?
Zárásképp lássunk példát a szovjet cinizmusra és  a német filmhíradóra. A Felszabadítás című film néhány kockájában szintén mutatnak lengyel hadifoglyokat...

Foglyok

 
Az ezt követő zárókép pedig :
Reméljük közismert az a tény, hogy a lengyel hadifoglyok közül a tisztek, a rendőrök, és még ki tudja milyen szempont szerint válogatott emberek arra a sorsra jutottak, amit ma már egy szóval jellemzünk: Katyn.
A német filmhíradó pedig megszólaltat egy lengyel hadifoglyot.



Mit beszélnek rólunk Önöknek?

Németországban nagy szegénység van,
nincs mit enni ...
 

Mi megvédjük Lengyelországot,
dehát mi van, ha egyszer
munkanélküli vagyok.

Sok a munkanélküli?
 

Nekünk egyiküknek sincs munkánk.
Egy munkanapra 80 pfenninget kapunk.

Szívesen mennek a háborúba?

NEM !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése